Veel onduidelijkheid theaters: wie blijven open en wie niet?

0

Na de persconferentie van maandagavond heerst er veel onduidelijkheid in de theaterwereld: worden theaters en schouwburgen wel of niet vrijgesteld van het maximum van 30 bezoekers? En wanneer wordt dit bekend gemaakt? Veel theaters én bezoekers met kaartjes voor de komende dagen wachten op een uitspraak. Dit is wat we nu weten.

Tijdens de persconferentie werden er geen expliciete maatregelen genoemd voor theaters, schouwburgen, concertzalen en podia. Of in deze cultuurhuizen meer dan 30 bezoekers tegelijkertijd mogen komen, wordt bepaald door de veiligheidsregio’s. In veel regio’s is nog geen uitspraak gedaan, maar de updates druppelen langzaam binnen.

Amsterdam

Gisteren werd al bekend gemaakt dat in de regio Amsterdam geen uitzondering wordt gemaakt voor theaters en zalen. Niet onlogisch gezien het aantal besmettingen, maar wel een harde klap voor alle theaters. Zo liet Sophie Braam van het DeLaMar Theater aan het NRC weten dat de deuren sluiten nu de enige optie is: “De exploitatie is dan niet rond te krijgen. Daarnaast is er ook een praktisch probleem. Hoe kies je dertig man uit de 250 man met een kaartje?”

Vandaag is echter bekend geworden dat een aantal theaters en podia in Amsterdam toch een ontheffing krijgen!

Utrecht, Den Haag en Rotterdam

In Utrecht en Den Haag is nog geen duidelijke uitspraak gedaan. Deze twee gemeenten lieten gisteren dan ook aan het NRC weten dat zij zich niet aan het maximum van 30 bezoekers gaan houden, totdat deze uitspraak er wel is. De directeur van TivoliVredenburg liet daarnaast weten blij te zijn dat het Internationale Literatuur Festival Utrecht (ILFU) deze week in ieder geval door kan gaan.

In Rotterdam heerst er nog steeds onduidelijkheid, maar Theater Rotterdam heeft aangegeven open te blijven tot de uitspraak van de veiligheidsregio. Uiteraard blijven de coronaregels die al golden intact.

Goed nieuws uit Groningen en Zwolle

In verschillende regio’s in Groningen en Zwolle worden er uitzonderingen gemaakt op de 30-bezoekersregel voor theaters. Zo kunnen Odeon en De Spiegel (Zwolle), het HOFtheater (Raalte), de Meenthe (Steenwijk), de Stadsgehoorzaal Kampen, de Voorveghter (Hardenberg) de Deventer Schouwburg, Mimik (Deventer), de Stoomfabriek (Dalfsen) en Theater Carrousel (Ommen) geboekte voorstellingen laten doorgaan.

Ook in Groningen krijgen 13 cultuurinstellingen een ontheffing: Theater Geert Teis (Stadskanaal), vanBeresteyn (Veendam), de Klinker (Winschoten), Kielzog (Hoogezand), de Molenberg (Delfzijl), het Barontheater (Opende) en het Forum, Vera, Simplon, Grand Theatre, Martiniplaza, de Oosterpoort en de Stadsschouwburg (Groningen stad).

Mondkapjes bij poppodia Melkweg en Paradiso

Waar moeten we wel en geen mondkapjes dragen? Dat is waar het kabinet het vandaag onder andere over heeft, maar de Melkweg en Paradiso in Amsterdam hebben zelf de knoop al doorgehakt: mondkapjes zijn bij deze podia vanaf nu verplicht. Op de stoel mogen ze af, maar als je je door het gebouw beweegt moeten ze op.

Enschede en Hengelo

Sommige theaters nemen het zekere voor het onzekere, terwijl andere theaters hoopvol afwachten. Zo sluit het Wilminktheater in Enschede in ieder geval vandaag en morgen nog de deuren. De Schouwburg in Hengelo wacht nog af en hoopt aan de veiligheidsregio te kunnen laten zien dat er voldoende maatregelen zijn genomen in het theater om de veiligheid te waarborgen.

Boosheid onder artiesten

Onder meerdere artiesten heerst ondertussen boosheid over de gang van zaken. Aan de ene kant zitten ook zij in onzekerheid en aan de andere kant zien zij dat er juist in theaters weinig besmettingen plaatsvinden. Zo laten Thijs Römer en Guido Weijers van zich horen op Twitter: “Een keiharde en volstrekt onrechtvaardige kap voor theaters, makers en publiek! Het had niet beter geregeld kunnen worden dan dit… Wat een schande”.

Een keiharde en volstrekt onrechtvaardige klap voor theaters, makers en publiek! Het had niet beter geregeld kunnen worden en dan dit… Wat een schande.

Grote culturele instellingen mogen toch maar dertig bezoekers ontvangen – AT5 https://t.co/VjReh63VCi

— Thijs Römer (@thijsromer) September 29, 2020

Ook Sanne Wallis de Vries, die eigenlijk gisteren zou optreden in Purmerend met haar show Heel, reageert: “De beleidsmakers schuiven de verantwoordelijkheid af op de regio’s, die allemaal apart moeten bekijken of er uitzonderingen gemaakt mogen worden voor het aantal mensen dat in een theater naar binnen mag. Terwijl het daar juist zo goed gaat, er is nog geen enkele bezoeker besmet in het theater.”

Hoi @ADnl en @ADshownieuws , ik ben niet boos en ik daag Rutte niet uit, ik NODIG hem uit. Artikel verder 👍🏼! https://t.co/FOeJTVH2Ov

— Sanne Wallis deVries (@SanneWallis) September 30, 2020

Share.