Testevenement met Guido Weijers gaat zo in z’n werk

0

Op 25 en 26 januari (onder voorbehoud) vinden er twee testevenementen plaats. Dit zijn een congres en een theatervoorstelling van Guido Weijers. Met deze experimenten wordt gekeken of er op een veilige manier evenementen met een grote capaciteit kunnen worden georganiseerd.

Maar hoe gaat zo’n testevenement in z’n werk? Guido Weijers gaat een voorstelling geven in het Beatrix Theater in Utrecht voor 500 mensen. Het is een samenwerking tussen Loens Theater BV en Stage Entertainment. De kaartverkoop wordt naar verwachting volgende week gestart.

Negatieve test

De 500 mensen die naar het evenement komen, moeten 48 uur voordat het evenement plaatsvindt een PCR-test laten doen. Aan de deur moeten ze een negatief testresultaat laten zien. Hoe men de testuitslag moet laten zien, is nog onbekend. Misschien met een uitgeprint document of een digitaal bewijs. Mensen die tot de risicogroep behoren, wordt ten strengste afgeraden om mee te doen met het experiment.

Ingang

Bij de ingang wordt een groep van 250 mensen binnengelaten door drie ingangen. Via een extra ingang worden er 200 personen toegelaten. Verder gaan er 50 mensen meedoen aan een stelteststeekproef die via een derde ingang naar binnen mogen.

Vervolgens moeten alle mensen door een special poortje waarbij de temperatuur gemeten wordt. Als de temperatuur te hoog is, wordt deze persoon nog een keer gemeten. Is de lichaamstemperatuur echt te hoog, dan moet hij of zij naar huis.

Ook krijgen alle bezoekers een klein kastje mee waarmee alle bewegingen binnen het theater gemeten worden. Zo kan de organisatie later zien hoe iedereen zich heeft bewogen en of de 1,5 meter afstand is gehandhaafd. Toch wil de organisatie dat iedereen zich op zo’n natuurlijk mogelijke manier beweegt.

Iedereen moet een mondkapje dragen. In het theater kunnen camera’s in de gaten houden of de bezoekers dat daadwerkelijk doen. In de foyer kan een robot de temperatuur van bezoekers meten en zien of mensen een mondkapje dragen.

In de zaal

In de zaal hebben mensen vaste zitplaatsen. Er zullen twee lege plaatsten zijn tussen de huishoudens. Ook worden er zo’n 50 spatschermen opgehangen. Deze schermen zijn ook onderdeel van het experiment om te zien wat het effect is. Maar ook wat de bezoekers van de schermen vinden tijdens een voorstelling.

In de zaal zullen sensoren het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten houden. Het effect van lachen, klappen en juichen kan daarmee op verschillende waarden worden geregistreerd.

Tijdens de pauze

Er gaat ook geëxperimenteerd worden met het aanbieden van het pauzedrankje. Een groep gaat zelf een drankje halen aan de bar en een andere groep krijgt op hun stoel een ‘borrelbox’. De organisatie is benieuwd hoe de dynamiek verandert tijdens de pauze en hoe contactmomenten eruitzien.

Na de voorstelling

Als de show afgelopen is, moet iedereen het theater op een gecontroleerde manier verlaten via drie verschillende routes. Ook zal waarschijnlijk iedereen nog een keer getest worden.

De evenementenbranche pleitte al een lange tijd voor meer duidelijkheid. Zo riep de branche vorig jaar op om de testevenementen sowieso door te laten gaan. Weijers is al lange tijd een voorvechter van meer duidelijkheid voor artiesten en theaters. Het werd vorig jaar duidelijk dat hij een testvoorstelling mocht verzorgen.

Share.