Theaterfestival De Parade staat op omvallen: “Het is vijf voor twaalf”

0

Het is een begrip in de theaterwereld en daarbuiten: het rondreizende theaterfestival De Parade. In 2020 zou De Parade voor de dertigste keer neerstrijken in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In plaats daarvan dreigt nu het doek definitief te vallen, zo valt te lezen in het AD.

Ook De Parade is door de aanhoudende coronacrisis in zwaar weer gekomen. Het festival is populair geworden met korte theater- en muziekvoorstellingen die iedereen een leuke avond uit bieden. De shows worden speciaal voor het festival gemaakt en aangevuld met de KinderParade, workshops, silent disco’s en natuurlijk een rondje in De Zweef (zweefmolen, red.).

Maar als er voor 1 maart geen duidelijkheid is over noodsteun kan dit allemaal in één klap voorbij zijn. Vanuit Utrecht wordt al anderhalve ton beschikbaar gesteld, mits de andere steden ook over de brug komen met geld. Vanuit Amsterdam zijn de geluiden hierover positief en wordt er gewerkt aan een plan, maar vanuit Rotterdam en Den Haag is er nog niks concreets bekend. In het AD vertelt Parade-woordvoerster Nadine van Pinxteren: “Het is voor ons vijf voor twaalf. (…) We kunnen nergens aankloppen en dat geeft onzekerheid en stress, maar tegelijk hebben we ook hoop. We zullen er alles aan doen om deze zomer weer met voorstellingen in de steden onze opwachting te kunnen maken.”

Noodsteun voor De Parade noodzakelijk

Dat betekent niet dat het helemaal stil blijft vanuit de andere steden, want ook daar zien ze het belang in van het rondreizende theaterfestival: “De Parade is een begrip in Nederland en verdient alle steun. Daarom roep ik het stadsbestuur op om als de wiedeweerga de reddingsboei richting het rondreizende theater toe te werpen,” aldus de Haagse fractievoorzitter Richard de Mos in het AD.

Verder blijft De Parade natuurlijk zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor het festival in 2021. Aangezien de verwachting is dat corona nog veel impact zal hebben op evenementen dit jaar en er veel onzekerheid is over de maatregelen deze zomer houden ze rekening met verschillende scenario’s. Duidelijk is echter wel dat er financiële noodsteun nodig is voor De Parade om te overleven.

Bron: AD

Share.